IS JE GEWICHT AANVAARDEN HETZELFDE ALS OPGEVEN?


Een verhaal recht uit de praktijk 'Nathalie, ik snap het allemaal niet zo goed. Ik heb het gevoel dat ik opgeef als ik mijn overgewicht aanvaard. Ik zou er toch eigenlijk tegen moeten vechten?' Zomaar een vraag van een lieve klant van me. Terwijl ze verder sprak, was het alsof er een krop in haar keel schoot: 'Ik heb zo vaak gefaald dat ik niet meer geloof dat ik mijn streefgewicht kan halen. Maar ik wil niet de rest van mijn leven 98 kg wegen en dat gewoon aanvaarden. Dat kan ik gewoonweg niet. Dus hoe doe ik dat, mezelf aanvaarden en tegelijkertijd minder kilo’s willen wegen? Dit lijken precies twee verschillende zaken. Ik ben er helemaal verward door.' Deze vraag over het verschil tussen aanvaarden en opgeven krijg ik geregeld van klanten. Omdat jij deze nieuwsbrief leest, zal jij dit misschien ook herkennen. Is aanvaarden hetzelfde als opgeven? Betekent jezelf aanvaarden dat je je neerlegt bij je situatie, alsof het je lot is? Dat je je schouders laat hangen en jezelf zegt: ‘Ik moet er maar mee leren leven'? Mijn antwoord is: Nee, gelukkig niet. Aanvaarden is niet hetzelfde als opgeven. Ik zal je vertellen wat de betekenis van opgeven is. Opgeven betekent dat je het moe bent, dat je niet meer verder kan. Wanneer je al jaren op dieet bent en toch telkens maar zwaarder wordt, kan ik me best voorstellen dat je het op een bepaald moment zo zat bent dat je het opgeeft. Dat je stopt met diëten omdat ze toch niet werken. Omdat je moe bent van het moeten … Aanvaarden betekent dat je jezelf respecteert. Jaren geleden ben ik ook gestopt met diëten. Dat deed ik omdat ik vanbinnen voelde dat er een andere weg was om af te vallen. Een weg die niets – maar dan ook niets met een dieet te maken had. Wel met aanvaarding van mezelf - mijn zwaktes, mijn schoonheid, mijn geschiedenis. Dat opende voor mij de weg om naar een andere levensstijl. Stap per stap ben ik mijn eetgewoonten gaan veranderen, op een rustige en ontspannen manier. Ik ben gaan onderzoeken wat de redenen waren waarom ik snoepte of teveel at. Ik ben mijn emotionele rugzak gaan opruimen en bovenal ben ik milder en zachter voor mezelf geworden. Ik had zelfs de ballen om de weegschaal op zolder te zetten. Ik wilde mijn zelfwaarde niet meer laten afhangen van een cijfertje op de weegschaal. Ik wilde me gewoon goed voelen. Had ik een doel? Ja, absoluut. Ik wou 66 kg wegen en in maat 38 kunnen. Dat doel heb ik ondertussen bereikt. Maar het grote verschil was dat ik er geen tijd meer op plakte. Het ‘moest’ niet meer binnen 8 weken of voor de zomer. Ik ben mijn lichaam de tijd gaan geven die het nodig had om te kunnen afvallen op eigen tempo. Ik ben gestopt met calorieën tellen en porties afmeten. Ik ben beginnen eten waar ik zin in had. En iets wonderbaarlijks gebeurde: hoe minder verplichtingen ik mezelf oplegde, hoe makkelijker ik chocolade, chips en anders lekkernijen kon weerstaan. Nu het mocht, had het minder vat op me. Al dat ongezonde eten waar ik vroeger zo verlekkerd op was, smaakte me niet meer. Hoe dat kwam? Omdat ik proefde wat ik at en niet meer gedachteloos een zak chips wegwerkte voor de tv. Ik zei voortdurend tegen mezelf: 'Laat me zijn zoals ik ben om te worden wie ik ben, maar nog niet kan zijn. En laat me dat worden op mijn manier en in mijn tijd.' En jij, als je dit leest achter je schermpje, jij kan dit ook! Ik ben geen supervrouw. En als ik het kan, die knop omdraaien en zo al die kilo's kwijtraken, kan jij het ook. Het is zelfs makkelijker dan je denkt. Op voorwaarde dat je er minder ‘moeten’ op legt maar vanuit mildheid handelt. Op voorwaarde dat je kiest voor een langetermijnoplossing en niet voor een quick fix. In mijn nooit meer op dieet programma vallen sommige vrouwen 18 kg af in zes maanden. Echt supersnel! Bij andere vrouwen gaat het langzamer. En dat is ook goed. Hoeveel tijd je nodig hebt, is afhankelijk van jouw lichaam. Het is afhankelijk van je persoonlijke geschiedenis. Het is afhankelijk van de emotionele bagage die je meedraagt. Maar ik weet dat je het kunt: jezelf aanvaarden EN afvallen. x Nathalie PS: Ik ben nu een klein groepje vrouwen persoonlijk aan het begeleiden. Zij zijn bezig om de beste versie van zichzelf te worden, en ik mag ze daarbij helpen. Ik noem ze mijn kanjers, want ik geloof 100%, nee 200% in ze. Er is nog plek voor een aantal vrouwen. Spreekt het jou ook aan? Dan nodig ik je uit voor een vrijblijvend gesprekje via telefoon of Skype. Dan praten we openhartig over hoe jouw beste versie van jezelf eruit zou kunnen zien. En of wij samen een klik hebben. Natuurlijk is dat gesprek 100% privé en vertrouwelijk. Wil jij dat ook? Antwoord dan een kort, maar krachtig 'JA' op deze mail en ik neem contact met je op.

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle