DIETEN ZIJN NET ZO VERSLAVEND ALS SIGARETTEN


Diëten zijn net zo verslavend als sigaretten. Als je er eenmaal een paar hebt gevolgd, is de kans groot dat je het blijft doen. Dat komt doordat hun verleidelijke beloftes zo ontzettend moeilijk zijn te weerstaan. 'Verlies 8 kilo's in slechts 2 maanden! Jij kunt het ook!' Tja, wie wil dat nou niet? Razendsnel kilootjes verliezen zonder moeite … Maar achter die belofte van 'minder kilo's' zit een andere, die nóg moeilijker te weerstaan is. Namelijk de belofte van een ander, gelukkiger leven. Want pas als jij die kilo's kwijt bent, ben je goed genoeg. Want nu ben je te zwaar, en dat is niet goed. Pas als jij die kilo's kwijt bent, zul je echt gelukkig worden. Zo spiegelt een dieet je een punt aan de horizon waar je leven veel mooier is dan nu. En laat het je vooral geloven dat jij nu niet goed genoeg bent. Ik begrijp heel goed dat veel vrouwen erin geloven, in de beloftes van diëten. Een blaadje papier met straffe eetrichtlijnen geeft immers overzicht en rust in je hoofd. Je hoeft niet meer na te denken over wat goed voor jou is. Plus het geeft je een voorspelling aan minder kilo’s. Daardoor voel je je veilig, en denk je dat je 'goed bezig bent'. En het is precies dat gevoel van veiligheid dat zo verslavend is. Want het is een heerlijk gevoel als iemand anders je vertelt wat je moet doen, zeker als je het zelf even niet meer weet. Weet je nog van vroeger, toen je een klein meisje was? Je papa en mama vertelden wat je wel en niet mocht eten. Dan mocht je maar 1 koekje of moest je je bord helemaal leeg eten. Daar hoefde je niet over na te denken. Je ouders wisten precies wat goed voor jou was. Een dieet houdt je klein. Een dieet vertelt je precies wat je wel en niet mag eten. Wel brood. Geen bananen. Wel thee. Geen chocolade. Kleine porties. Geen snacks. Maar nu ben je een volwassen vrouw. Je mag je eigen beslissingen nemen. Stap uit je kinderstoel! Belangrijk is dat je nu zélf de verantwoordelijkheid neemt voor je gezondheid. Daarom wil ik je vragen om goed na te denken voordat je de dieettips uit een of ander magazine gaat volgen. Want elk lichaam is verschillend. Je vriendin volgt dieet A en valt 10 kilo af. Je collega volgt hetzelfde dieet en komt ervan aan! Elk lichaam heeft andere behoeftes. Elk lichaam heeft ander voedsel en andere zorg nodig. Mijn advies is: laat niet alleen je hoofd spreken. Maak vanaf nu meer contact met je lichaam, je gevoel dus. En ga de juiste vragen stellen.

  • Om wat voor voeding vraagt mijn lichaam vandaag?

  • Eet ik nu uit stress en verveling?

  • En zo ja, wat heb ik dan echt nodig?

Als jij contact maakt met je eigen hongersignaal en verzadigingsniveau, zul je afvallen zonder strijd. Als jij niet meer gaat eten om te vullen of verdoven – maar echt contact maakt met je behoeften verlies jij kilo’s in no-time. Dan hoef je nooit meer op dieet … En ik zal je zeggen: het is zelfs makkelijker dan je denkt. Nooit meer op dieet betekent geen papiertje. Geen moetjes en magjes. Geen calorieën of punten. In wezen komt het erop neer dat jij terug mag vertrouwen op jezelf en je lichaam. Dan heb jij geen dieet meer nodig. En kan jij zoveel kilo’s verliezen als jij wilt. Ik snap best dat dit eng voelt en onveilig. In het begin kan je wel wat hulp gebruiken. Je staat er niet alleen voor. Ik ben er om je te helpen. Ik heb deze maand nog ruimte voor 5 doorbraakgesprekken. Tijdens zo'n gesprek brengen we jouw valkuilen in kaart en zet je al de eerste stappen naar een gezondere levensstijl. Gun jij jezelf dat ook? Met geduld? Mail me dan vandaag nog en vertel me waarom ik een half uurtje voor jou mag vrijhouden. [klik hier] Liefs, Nathalie

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle