JE HEBT 21 DAGEN NODIG


Sophie is een vrouw met een drukbezette baan en 3 kids. Haar leven is gevuld met allerlei activiteiten en er is maar weinig plaats voor haarzelf. Veel van haar eetgewoontes gaan op de automatische piloot, vertelde ze mij. Zonder echt te proeven. Bijvoorbeeld elke keer als ze langs de koekenkast liep, moest ze gewoon een koekje pakken. Dat verlangen was sterker dan zijzelf. Vaak had ze er niet eens echt zin in; ze deed het gewoon. En als ze 's avonds lekker tv aan het kijken was, hoorde daar voor haar een zak chips bij. Vaak was de zak leeg vooraleer ze het goed besefte. 'Heb ik dit zonet opgegeten?', vroeg ze zich dan af. Toen ik haar vroeg hoe ze zich dan voelde, zei ze me: 'Slecht, want achteraf denk ik altijd: had ik het maar niet gedaan. Maar op het moment zelf is de drang sterker dan ikzelf.' Voordat ik met je deel welke succestip ik haar gaf, wil ik het even met je hebben over gewoontes. Wist je dat het 21 dagen duurt om een ingesleten gewoonte te veranderen? Dat zie je zelfs terug in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat het precies 3 weken duurt om nieuwe verbindingen te maken tussen 2 hersencellen. Pa na 21 dagen kun je zeggen dat een oude gewoonte voorgoed doorbroken is. En pas na 90 dagen is een nieuwe gewoonte helemaal ingesleten. Daar kun je niet tegen vechten! Maar met die kennis kun je wel je voordeel doen. Mijn coach Lianne zegt altijd tegen mij: 'It's difficult in the beginning - messy in the middle - but gorgeous at the end.' En zo is het ook met het doorbreken van gewoontes. In het begin is het lastig, want je bent nog niet gewend om het op deze nieuwe manier te doen. In het midden kan het messy zijn. Dat je echt denkt: 'Jeetje, waar ben ik aan begonnen?!' Maar uiteindelijk ben je trots als je eenmaal je doel hebt bereikt. Eet jij ook op de automatische piloot? Vaak denken we niet na over wat we in onze mond stoppen. Of wanneer we dat doen. Eten is een gewoonte - die je kunt doorbreken. Ik leerde Sophie hoe zij weer de regie kreeg over haar eetpatroon. En hoe zij haar hardnekkige eetgewoontes kon doorbreken. Samen spraken we af dat ze 2 specifieke eetgewoontes zou aanpakken. Die van de koekenkast en van de zak chips voor de tv. Ze hoefde heus niet naar hele leven overhoop te gooien. Alleen deze 2 eetgewoontes veranderen. Het enige wat ze hoefde te doen was: 21x die 2 gewoontes niet doen. Dat klonk haar heel behapbaar in de oren! NOOIT meer een zak chips', was voor een brug te ver. Maar 21x, dat was te doen. Ik vertelde haar dat vooral het begin oncomfortabel zou zijn. Maar dat ze door die zure appel heen moest bijten. Want dat hoort nu eenmaal bij het doorbreken van gewoontes. Wat zij toen nog niet wist (maar ik wel), is dat ze er na die 21 dagen helemaal aan gewend zou zijn om zomaar de koekenkast te passeren. Zonder een koekje te pakken. Een week of 4 later kreeg ik een mailtje van haar: Ze schreef dat ze al meer dan een week gewoon was 'vergeten' te denken aan chips of snoep wanneer ze 's avonds op de bank zat. Het was gewoon niet in haar hoofd opgekomen. 21 dagen - that's all it takes.

Wil jij ook een eetgewoonte doorbreken? En heb je daarvoor een steuntje in de rug nodig? Of een stok achter de deur? Iemand die jou helpt en ondersteunt? Ik weet dat je deze blog met een reden leest. En ik wil je heel graag laten zien en laten ervaren hoe fijn en makkelijk het is om kilo's kunt verliezen zonder dieet. Ik heb deze maand ruimte voor 3 doorbraakgesprekken. Tijdens zo'n gesprek brengen we jouw valkuilen in kaart en zet je al de eerste stappen naar een gezondere levensstijl. Maar ja, slechts 3 plaatsen nog … Vertel mij waarom jij graag wilt komen, dan verloot ik onder de inzenders de gratis tickets. Het hoeft heus geen lang verhaal te worden, een paar zinnen is genoeg. Misschien wil je me vertellen hoelang je al worstelt met je gewicht. En hoe zou je je voelen als je weer terug op gewicht bent, weer tevreden en blij met jezelf? Stuur a.j.b. je naam + motivatie naar nathalie@nooitmeeropdieet.be. Dan krijg je vóór woensdag een bericht terug. Groetjes, Nathalie

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle