HET GEHEIM HOE JE 'NEE' LEERT ZEGGEN TEGEN ETEN


Mijn klant Karin wil geen spelbreker zijn Ze vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen als iemand haar iets aanbiedt. Op een verjaardagsfeestje bijvoorbeeld. Of wanneer haar vader speciaal voor haar iets lekkers heeft gemaakt. Dan klinkt het: ‘Ach, kom op, neem toch lekker iets.’ ‘Je doet toch wel gezellig mee?’ ‘Ik heb deze taart speciaal voor deze gelegenheid gebakken.’ Karin vindt het dan erg lastig om te weigeren. Zeker als iemand echt aandringt... Ze wil niet ongezellig doen of iemand voor het hoofd stoten. En omdat ze confrontaties wil vermijden, zegt ze heel vaak ‘ja’ en eet ze dat stukje taart toch op. Tegen haar zin in. En als ze het dan soms toch lekker vindt, voelt ze zich schuldig en is ze ook nog ‘s boos op zichzelf. ‘Nee’ kunnen zeggen is een must Wil jij dat je kilo’s eraf blijven? Dan is het heel belangrijk dat je 'nee' leert zeggen. Want het is nu eenmaal onvermijdelijk dat je in contact komt met eten. Op recepties, feestjes, borrels … Overal is eten. En overal zijn mensen die denken dat ze jou een plezier doen door je een hapje aan te bieden. Natuurlijk mag je best een keer wat lekkers eten of snoepen (daar ben ik een enorme voorstander van – mits je er met volle teugen van geniet ), maar dat hoeft heus niet elke keer. Jij beslist daar zelf over! Het is ZO belangrijk dat jij zelf de regie in handen hebt. Dat je je niet verplicht voelt om je bordje leeg te eten enkel om de ander te pleasen. Waarom wil iemand zo graag dat jij ‘gezellig meedoet’ Het rare is dat mensen die willen dat jij gezellig meedoet vaak zélf moeite hebben met ‘nee’ zeggen. Vaak hebben ze zelf ook een issue met eten of afvallen. Of ze hebben zelf net iets lekkers gesnoept, waarover ze zich schuldig voelen. Nu denken ze als er maar meer mensen iets eten, is het minder erg van mezelf. Of misschien schieten ze gewoon door met aardig zijn. Wat het ook is, het maakt niet uit. Want jij beslist. Jij hebt er recht op om zelf te kiezen waar, wanneer en wat je eet of snoept. Ik heb een waardevolle tip voor je Deze las ik in het mooie boek van Mieke Kosters: Ik ken mezelf en ik ben slank. Zij beschrijft hierin 4 stappen om respectvol ‘nee’ te zeggen tegen een ander. Oefen de stappen zo vaak mogelijk. Je zult merken dat het steeds makkelijker voor je wordt om een taartje ofzo te weigeren!

Stap 1:

Wanneer iemand je iets aanbiedt, zeg dan rustig:

- Nee, bedankt.

- Nee, sorry, ik hoef niet.

Stap 2:

Geef eventueel een reden waarom je bedankt.

- Ik heb al genoeg gegeten.

- Ik wil wat bewuster kiezen wat ik eet.

- Ik hou niet zo van mokkataart.

Stap 3:

Benoem het gevoel dat je ziet bij de ander.

- Ik zie dat je je best hebt gedaan. Het ziet er heerlijk uit. Daardoor voel ik me heel welkom.

Stap 4:

Wanneer de ander aandringt, reageer dan rustig vanuit je eigen gevoel.

- Ik vind het lastig dat je blijft aandringen. Ik wil op dit moment geen taart. Ik vind het fijn dat je dat respecteert. Dank je wel

Deze 4 stappen heb ik ook samen met mijn klant Karin besproken. Voor haar was het een enorme eyeopener om ermee te gaan oefenen. ‘Ik kan nu veel makkelijker ‘nee’ zeggen tegen iemand die aandringt. Ik mag best voor mezelf kiezen, ’ was haar reactie een paar weken later.

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle