HET VERHAAL VAN INGE

Vandaag wil ik graag het verhaal van Inge met je delen. Omdat ik denk dat jij veel zult herkennen in haar ervaring en de reis die zij maakte. Inge is een 50-jarige vrouw die naar mijn praktijk kwam en die ik heb mogen helpen.

Je leest het hieronder zoals zij het mij vertelde.

(Laat me weten of je er iets in herkent, oké?)

Te dik en niet gelukkig

Ik ben te dik, ik ben eetverslaafd, ik wil ervan af, ik wil slank zijn en lachend door het leven fietsen. Ik heb een supergezin, fijne job, leuk sociaal leven … maar ik ben niet gelukkig. Tussen mijn 18de en 50ste balanceerde ik tussen de 56 en 84 kilo. Alle maten van broeken bewonen inmiddels mijn kleerkast, in afwachting van een slankere of volslanke periode. Ik kan zeggen dat de weegschaal mijn leven beheerst. Als iemand vraagt hoe het met me gaat, denk ik onmiddellijk aan mijn kilo’s.

Speciaal zintuig voor dieten die niet helpen

Op YouTube zag ik een filmpje van Nathalie waarop zij enthousiast haar verhaal doet over haar eigen worsteling met teveel kilo's. Als zo vaak was ik op internet aan het zoeken geweest naar informatie over eten en diëten en afvallen. Alsof ik er een speciaal zintuig voor heb vind ik altijd weer nieuwe methodes die me beloven dat ik slank worden. Eindeloos veel geld gaf ik al uit aan boeken, tijdschriften en cursussen, en eenmaal thuis mocht ik mijn jojo-verhaal verder schrijven.

Gesprek met Nathalie

Getriggerd door de belofte die Nathalie deed dat er werkelijk een oplossing voor mijn probleem was, klikte ik door naar haar website. Zou het me helpen? Of zou het weer een zoveelste mislukte poging zijn, die me niet helpt om slanker te worden. Toch stelde ik me kandidaat voor een gesprek, en ja, Nathalie belde me. In dat gesprek deelde ik waar ik van overliep. De ellendige cirkel waar ik niet uitgeraakte, die nodeloos alle energie opslokte in mijn leven, en altijd roet gooide in mijn gedachten overdag en ’s nachts.

Toen Nathalie vroeg: zie je jezelf graag, dacht ik: wat een rare vraag eigenlijk. Wat is dat, jezelf graag zien? Als dat betekent altijd, onvoorwaardelijk jezelf accepteren zoals je bent, was ik daar nog lang niet. Maar ik wilde stoppen met de gewoonte die in mijn leven was geslopen om een viertal keer per week mezelf vol te proppen om al het kostbare eten nadien uitgebraakt in het toilet de zien liggen, al 32 jaar lang, met ups en downs, ik walgde ervan!

Zij geloofde wel in mij

Nathalie kon me beloven dat ik over een half jaar zonder eetproblemen zijn. Daarom durfde ik volmondig te beslissen ervoor te gaan. Mijn tranen stroomden. Ik kon zó goed merken dat Nathalie weet waarover ze spreekt, ze steekt niet onder stoelen of banken dat ze zelf eetverslaafd was. En ook haar opleidingen, ervaring, haar persoonlijkheid deden mij erin geloven dat het echt waar kon zijn, meer nog dan ik geloofde in mezelf.

Eindelijk woorden vinden

Ze leerde me nadenken over mijn dromen, over wat ik in mijn leven wil. Wil ik het iedereen naar zijn en haar zin maken, zonder stil te staan bij wat ik zelf wil? Ik noteerde veel tijdens de sessies, en kreeg stilaan een koffertje vol gereedschap om mijn probleem aan te pakken. En na twee sessies merkte ik dat het mogelijk werd om hier woorden aan te geven, aan mijn man en aan mijn zoon en dochters.

Eten wanneer ik het wil

Gaandeweg leerde ik mijn grenzen te trekken, waarbij Nathalie hielp met zoeken waar ik naartoe wil en hoe ik wil zijn. Langzaam merkte ik dat ik kon stoppen met eten, wanneer ik het wou zodat ik kon stoppen met me volproppen. Mijn frustraties, kwaadheid op mezelf smolten weg. Mijn cellulitis was precies een beetje minder. Ik kreeg zelfs zin om te sporten, en kon hierdoor echt mijn hoofd leegmaken.

Naar de sauna én in een jumpsuit

We zijn nu een half jaartje verder en er is niets, absoluut niets dat ik niet of nooit meer mag eten. Maar ik kies bewust voor wat ik eet, en eet alleen als ik echt honger heb. Soms verwen ik mezelf wel natuurlijk! Een glaasje cava, een dessert op restaurant, een traktatie op het werk. Het MAG! Ik geniet van muziek, van dansen.

Mijn inwendige saboteur, die steeds mijn plan verpestte, die ervoor zorgde dat er van mijn goede voornemens weer niets in huis kwam, mijn saboteur, die zwijgt in alle talen! Mijn ideaal gewicht heb ik nog niet bereikt, maar ben goed op weg. Ik zie, nee ik voel de kilo's verdwijnen. Deze zomer durfde ik in een jumpsuit verschijnen! Zonder alles verhullend vest erover. Ik durfde al eens naar de sauna met mijn man, zonder mezelf afschuwelijk lelijk te vinden.

Ik ga nooit meer op dieet

Ik ben niet bang om te struikelen. Dat is al eens gebeurd, dan vergeef ik mezelf en sta weer op. Want ik zie mezelf graag.

En één ding weet ik zeker: ik ga nooit meer op dieet!

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle