WAAROM HOUDEN VAN JE LICHAAM ZO BELANGRIJK IS


Laatst las ik Mindful afvallen van psychotherapeute Joanna Kortink. In dit waardevolle boek over omgaan met emotie-eten kwam ik een mooie brief tegen. Zo mooi en herkenbaar, dat ik 'm graag met je wil delen. Het is een brief die een vrouw schreef aan haar lichaam, na jarenlang diëten en ontevreden zijn met zichzelf. Ik denk dat wat ze schrijft heel invoelbaar is wanneer je niet happy bent met je lichaam en je gewicht. Lief lichaam, Ik ken je al sinds je geboorte, maar ik ben het contact met jou een poos kwijt geweest. Ik waardeerde je niet, had zelfs een hekel aan je en je zat me in de weg. Ik zag je slechts als bewegingsapparaat en als een noodzakelijke verschijningsvorm naar andere mensen, maar niet als iets waar ik blij mee kon zijn. Als ik me onveilig voelde verbrak ik het contact met jou door weg te dromen, zodat ik de pijn en onrust in mijn lijf niet hoefde te voelen. Nu kan ik eindelijk zien wie je echt bent: een wonderlijk lichaam dat mij ontelbare mogelijkheden geeft. Ik heb je een hele tijd verwaarloosd, toch bleef je me trouw en bleef je functioneren. Ik zie nu dat je het nooit verdiend hebt om zo verwaarloosd te worden, dat je juist vertroeteld mag worden. Omdat je goed bent zoals je bent en omdat je bij mij hoort. Liefs, Ik

Pff. Bij mij komen haar woorden heel diep binnen! Zo troostend om te zien dat er werkelijk een helend keerpunt kwam voor de schrijfster van de brief. Dat zij echt kon gaan werken aan een liefdevolle relatie met haarzelf en haar lichaam. En dat daardoor een einde kwam aan haar worsteling. Want zelfliefde is je basis. Van jezelf houden is het allerbelangrijkste fundament in je leven. Als je niet van jezelf houdt zul je nooit blijvend resultaat boeken, met wat je ook onderneemt. Dus ook niet als je kilootjes kwijt wilt raken. Weet je waarom dat zo is? Simpel. Alles heeft een fundament nodig, anders stort het in. Kijk maar wat er gebeurt als je een huis gaat bouwen zonder fundament … Als je van jezelf houdt heb je altijd iets om naar terug te keren: een warme, stevige basis. Dat maakt het zoveel makkelijk om goede, gezonde keuzes te maken en jezelf te vertroetelen! 'Moeten' zal je niet helpen. Als je gezond eet omdat het 'moet' van jezelf, maak je het jezelf zó moeilijk. Dan leg je onnodig druk op jezelf waardoor je alleen maar meer spanning voelt. Hét recept om te falen en jezelf extra ongelukkig te voelen … waardoor je misschien weer meer gaat snoepen … Eet gezond omdat je van jezelf houdt.

Sport omdat je van jezelf houdt. Koop die mooie zomerjurk omdat je van jezelf houdt - en wacht niet tot je bent afgevallen. Doe het nu! Lekker eten hoort bij het leven. Daarom geniet ik een lekker taartje met een koffie. heerlijk in de zon op een terrasje. Ik wil jou oproepen hetzelfde te doen. Geniet, en houd van jezelf. Die kilootjes raak je echt wel kwijt. Als jij van jezelf houdt komt dat helemaal in orde!

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle