IS HET BIJ JOU ALTIJD ALLES OF NIETS?


Gisteren at je heel gezond en had je alles strak onder controle. Wat extra salade bij de lunch, nog wat extra groente bij het diner. En 's avonds niet nog even naar de koelkast voor een blokje kaas. Géén wijntje. Nee. Je hield het gewoon bij thee en mineraalwater. Maar dat was gisteren … Vandaag is het weer helemaal anders. Het is alsof je jezelf niet onder controle hebt. Je probeert het wel. Je wilt gewoon even een lekker stukje chocolade eten en het daarbij laten. Het was hectisch op je werk, dus dat heb je wel verdiend. Maar het lukt niet.

Je eet die reep toch helemaal op.

En omdat je toch al hebt 'gezondigd' - en je weer boos bent op jezelf - eet je die koekjes ook maar op. Nu maakt het immers toch niet meer uit. Veel vrouwen wisselen evenwichtige periodes af met schranspartijen waarbij ze helemaal los gaan. Als jij je hierin herkent – lees dan zeker door. Want ik weet perfect wie je bent en hoe je in elkaar steekt. Op het gebied van eten bedoel ik dan ;-) Eigenlijk denk je een beetje zwart-wit. Je bent op dieet of je bent 't niet. Maar het ligt genuanceerder. Ik ben geen psychologe. Maar ik ben wél ervaringsdeskundige op het gebied van snoepaanvallen en boulimie. Toen ik na 15 jaar worstelen nog steeds geen oplossing had gevonden voor mijn snoepbuien en emotioneel overeten heb ik afgekeken van de beste leraren uit Amerika en Australië. Ik heb heel goed uitgezocht wat werkt én wat niet werkt, en inmiddels mag ik mezelf wel een experte noemen in het oplossen van eetbuien, emotioneel eten en snoepverslavingen. Daarom wil ik nu graag een cruciaal inzicht met je delen, die voor mij een echte eyeopener was en mijn kijk op eten voorgoed veranderde. Laat het maar goed tot je doordringen. Je kunt niet stoppen met eten. Zonder eten ga je dood. En je zult in het dagelijks leven altijd geconfronteerd worden met lekkers. Bijvoorbeeld op een receptie of een familiefeestje:

'Ach joh, doe gezellig mee. Neem even een taartje!' Omdat je eten, en ook snoep, niet uit je leven kunt schrappen, is het een van de moeilijkste verslavingen om vanaf te geraken. Stoppen met roken of alcohol kun je heel radicaal doen.

Je leeft gewoon door zonder een sigaretje of een glaasje wijn. Maar je kunt niet stoppen met eten. Aan jou de uitdaging hoe je hiermee omgaat. Het is heel belangrijk dat je afstand doet van het idee dat je moet diëten. Dat hele idee mag je loslaten. Het heeft geen enkele zin om jezelf op een

(veel te) strak regime te zetten. Dat heb je zelf toch al ervaren. Als jij vastzit in een vicieuze cirkel van teveel eten en snoepen, en diëten, speelt er waarschijnlijk iets anders. En dat heeft niets met eten te maken.

Wel met mildheid en zelfacceptatie. Zet nu de eerste stap naar een leven zonder diëten. Vind jij het moeilijk om te stoppen met schransen of snoepen, en lukt het je daardoor niet om blijvend af te vallen? Bel me dan voor een doorbraakgesprek: een openhartig gesprek over je relatie met eten en waarom je soms stiekem snoept. Je kunt me bellen op 0494/66 57 16 Warme groet, Nathalie

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle