OVER HET MISVERSTAND DAT ETEN LIEFDE IS


Vorige herfst zat Annemie tegenover me. Een mooie vrouw, met springerige blonde krullen en lichtblauwe ogen waarmee ze me verdrietig aankeek. ‘Ik voel me constant schuldig,’ zei ze.

‘Elke dag neem ik me voor niet om meer zoveel te snoepen, maar het lukt me gewoon niet. Als ik 's middags thuiskom neem ik eerst één koekje bij de thee, maar ik kan me niet inhouden om er dan nog eentje te nemen. En voor ik het weet is het pak wéér leeg.' Annemie (niet haar echte naam) is 54 jaar en voert al haar hele leven strijd met haar gewicht. Ze heeft zo'n beetje elk dieetboek uitgeplozen en weet intussen perfect wat ze wel en niet mocht eten. Maar het toepassen is voor haar een ander paar mouwen. Omdat het haar in haar eentje niet lukte, had ze mijn hulp ingeroepen. Het is een understatement als ik zeg dat ze in het begin - behalve verdrietig - heel erg sceptisch was. Ze had immers al zoveel geprobeerd, waarom zou het haar nu dan wel lukken? Gelukkig won ik haar vertrouwen,

zeker toen ik haar mijn eigen ervaringsverhaal vertelde.

En dat niet alleen. Ik vertelde haar ook dat wanneer je als kind niet de liefde hebt gekregen die je toekomt, het kan gebeuren dat je eten en snoep als een vorm van liefde en troost gaat beschouwen. Wat Geneen Roth zo mooi beschrijft in haar boek ‘When food is love’. Dat was voor Annemie een eyeopener. Want heel haar leven al heeft ze een moeilijke relatie gehad met haar moeder die manisch-depressief was: het ene moment hoog, het andere moment laag. Als haar mama depressief was, hing er een grijze, grimmige sfeer in huis en voelde Annemie zich onveilig. In de ogen van haar moeder kon ze niets goed doen en was het allemaal haar schuld. Annemie herinnert zich nu nog hoe onveilig ze zich toen voelde. Terwijl het enige wat ze wou liefde was. Het eten van een koekje gaf haar wél een fijn gevoel, daardoor voelde zij zich getroost. Maar nu - bijna 50 jaar later - at Annemie nog steeds koekjes om zich beter te voelen. Ze had nooit geleerd om met haar emoties om te gaan. In onze samenwerking durfde ze stapje voor stapje onder ogen te zien wat de echte oorzaak van haar eetprobleem was: dat ze door veel te snoepen haar nare gevoelens probeerde weg te eten. En toen zij die klik eenmaal gemaakt had, keerde het tij voor haar. In de eerste maand al viel ze vier kilo af - wow, chapeau voor haar! Bij elke afspraak zag ik de kilo’s verdwijnen op haar lichaam en in totaal is ze nu 24 kilo kwijtgeraakt. Op onze laatste afspraak vorige week kwam Annemie - stralend en slank en gezond - mijn praktijkruimte binnen, met twee enorme bossen veelkleurige tulpen in haar armen. ‘Alsjeblieft, eentje voor jou,' zei ze, 'en eentje voor mijzelf. Want die heb ik wel verdiend!' Wil jij net als Annemie komaf maken met emo-eten en te veel snoepen? Binnenkort start een exclusief 8-wekenprogramma voor vrouwen die hun relatie met eten en hun gewicht en zelfbeeld positief willen veranderen. Die nog voor de zomer een flinke stap willen maken op weg naar een gewicht dat bij ze past en weer willen bruisen van energie. Ik nodig je uit voor een vrijblijvend gesprekje via telefoon of Skype. Dan praten we openhartig over jouw relatie met eten en waarom je soms stiekem snoept. Natuurlijk is dat gesprek 100% privé en vertrouwelijk. Na dit gesprek krijg je mijn feedback of jij baat zult hebben van dit programma. Omdat ik graag wil dat al mijn deelnemers succes hebben, mag je erop vertrouwen dat ik eerlijk zal zijn. Stuur me een persoonlijk berichtje naar nathalie@nooitmeeropdieet.be​ Warme groet, Nathalie

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle