HOE EEN TELEFOONTJE JE KILO'S LICHTER KAN MAKEN...


Een paar weken geleden werd ik gebeld door een dame die ik niet kende.

Ze had me via Facebook gevonden. H. vertelde me dat ze niet meer kon stoppen met eten. Dat ze zich elke ochtend voorneemt om die dag écht niet te snoepen. Want ze vindt zichzelf veel te zwaar. Er mag wel een paar kilootjes af, zegt ze. Niks bijzonders, geen supermodellenlook. Gewoon weer lekker in haar vel passen

(en in die ene mooie broek die ze vorig jaar kocht). Dus ze ontbijt gezond. Doet geen suiker in de koffie. Maar dan gaat ze naar haar werk. Daar is het druk. Telefoontjes. Klanten. Besprekingen. Afgepeigerd raakt ze ervan. Als ze thuiskomt, móét ze eerst even uitrusten op de zetel. Vaak met een glaasje wijn erbij, want dat heeft ze wel verdiend na zo'n drukke dag. Maar dat ene glaasje worden er vaak twee, drie… En dan komt er ook nog een handje chips bij… Voor ze het weet is de zak chips leeg… Nadat ze mij had verteld dat haar doordeweekse avonden vaak zo verliepen, vroeg ik hoe ze zich daarbij voelde. 'Boos,' zei ze. 'Ik ben ontzettend boos op mezelf dat ik me telkens weer zo laat gaan. Ik voel me gefaald. Wat ben ik toch een slappeling! Mijn man zegt ook al dat ik gewoon sterker moet zijn.' Ik kon het verdriet in haar stem horen. Ik merkte ook dat het haar enorm had opgelucht om haar verhaal te doen.

Het eerste wat ik tegen haar zei was dat ze mocht ophouden zichzelf de schuld te geven. Dat het geen kwestie van wilskracht was dat het haar niet meer lukte om af te vallen. Maar dat er waarschijnlijk iets anders speelde.

Een ander soort honger.

Een die zich niet zo makkelijk laat stillen met wijn en chips. Ik legde haar uit wat de werkelijke oorzaak is dat sommige vrouwen 's avonds niet kunnen stoppen met gedachteloos schransen. Dat heeft alles te maken heeft met hun emoties. Of liever gezegd: met het niet willen voelen en kunnen plaatsen van hun emoties. H. kende mijn persoonlijke verhaal. Ze wist dat ik ervaringsdeskundige ben. Ze vond het heel fijn dat ik niet oordeelde over haar. Want ik weet wat het is om te worstelen met kilo's die er niet af willen. Hoezeer je een hekel aan jezelf kunt krijgen in de spiegel. En dat je jezelf wel voor je kop kunt slaan als je weer een keertje 'gezondigd' hebt. Maar juist door mijn eigen ervaring kon ik haar hoop geven. Ik kon haar vertellen dat ze helemaal niet op dieet hoeft. Dat het belangrijker was dat ze ging leren om op zichzelf te vertrouwen. Dat ze alleen door mild te zijn voor zichzelf weer een gezonde relatie met eten zou krijgen. Ik kon haar ook vertellen dat ik al meer dan 100 vrouwen geholpen heb die net als zij worstelen met overeten en snoepverslavingen. En toen begon ze te huilen. Ik kon de opluchting aan mijn kant van de telefoonlijn voelen. Eindelijk had ze om hulp durven vragen. Eindelijk durfde ze te hopen. Waarom had ze dit zolang uitgesteld? Ze voelde zich nu al kilo's lichter! De reden waarom ik je dit verhaal vertel is dat het een heel belangrijk gesprek was. Ik noem zo'n gesprek wel een doorbraakgesprek. Voor H. was het een gesprek dat haar leven voorgoed zal veranderen. Want deze zomer gaat deze dame er helemaal anders uitzien. Terug mooie jurkjes aan. Benen en armen bloot. Niks bijzonders. Maar zij zal zeker gaan stralen. Wat doe jij als je thuiskomt van je werk. Vind jij het dan moeilijk om niet te gaan schransen of snoepen, en lukt het je daardoor niet om blijvend af te vallen? Bel me dan voor een doorbraakgesprek: een openhartig gesprek over je relatie met eten en waarom je soms stiekem snoept. Je kunt me bellen op 0494/ 66 57 16.

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle