5 GIGA DENKDUIVELS WAARDOOR JE NIET AFVALT


Stel je voor. Je zit 's avonds lekker op de bank, een beetje tv te kijken. Het is half tien. Het avondeten is alweer even geleden.

Er staat nog wel een zak nootjes in het keukenkastje …

Eigenlijk heb je best trek.

Zul je nog wat snoepen?

Op je linkerschouder zit een engeltje. Dat fluistert in je oor: 'Nee, doe maar niet. Maak liever nog een kopje thee.'

Op je rechterschouder zit een duiveltje. Dat fluistert ook wat in je oor: 'Neem lekker wat, toe maar - je hebt het verdiend.'

Herken jij die denkduivel?

Zo'n denkduivel kan ervoor zorgen dat je (toch) meer eet of snoept dan je eigenlijk van plan bent. Hij is er namelijk erg goed in om jou een 'smoesje' te geven om toch maar te snoepen.

Waardoor je achteraf weer spijt hebt en je schuldig voelt.

Wéér niet gelukt.

Het is een van de belangrijkste redenen waarom veel vrouwen niet afvallen.

Ik heb zelf lange tijd de denkduivel 'Ik heb het toch verdiend' op mijn schouder gehad.

Maar er zijn vele andere denkduivels.

Dit zijn vijf - uit het leven gegrepen - uitspraken die ik optekende van vrouwen die kampen met snoepen en overeten.

Denkduivel 1 Te snel opgeven

Els: 'Ik houd het niet snoepen best een tijdje vol. Maar dan eet ik weer vijf koeken en voel ik mij schuldig. Zie je wel, zeg ik tegen mezelf, ik kan het niet volhouden. Voor mij is het dan allemaal verpest. Dan blijf ik die avond doorgaan met snoepen en is de zak koek in no time leeg. Morgen start ik wel opnieuw.'

Denkduivel 2 Perfectionisme

Annick: 'Soms schrans en snoep ik, soms doe ik een streng dieet. Het is bij mij echt alles of niets, er zit niets tussenin. Maar als ik snoep, voelt het elke keer als falen dat ik het dieet niet kon volhouden en toch weer naar suiker snakte.'

Denkduivel 3 Ongeduldig zijn

Lies: 'Ik heb al jaren overgewicht en weeg nu bijna 18 kilo te zwaar. Ik besef heus wel dat die kilo’s er niet in één week aangekomen zijn. Maar als ik een dieet volg vind ik dat het wel snel resultaat moet hebben. Dus dan doe ik weer een crashdieet. En elke keer kom ik erachter dat zo'n dieet voor mij toch niet werkt.'

Denkduivel 4 De moed opgeven

Valerie: 'Ik heb al zoveel diëten geprobeerd dat ik de moed ben kwijtgeraakt. Ik heb al zoveel geld uitgegeven aan dieetboeken en programma's en eiwitshakes. Het heeft tot niets geholpen! Ik geloof er niet meer in. Misschien blijf ik altijd wel zo zwaar.'

Denkduivel 5 Denken dat je er alleen voor staat

Sandra: 'Ik vind dat ik het alleen moet kunnen. Hoe moeilijk kan het zijn, een paar kilo kwijtraken? Ik heb er enorm veel moeite mee om te erkennen dat het me toch niet lukt. Maar hulp aanvaarden? Ik weet niet of ik dat wel waard ben.'

Welke denkduivel herken jij bij jezelf?

Misschien herkende je je in een van deze vijf. Of heb jij een andere denkduivel? Dan is de kans groot dat een andere vrouw die ook maakt.

Geloof mij: je hoeft het niet alleen te doen.

Ik heb zelf ervaren dat het delen van ervaringen helend werkt. Dat het de eerste stap kan zijn tot mildheid voor jezelf en je snoep- of eetverslaving. Het is zo fijn om te ervaren dat je niet de enige bent die last heeft van zulke denkduivels!

Dat is ook precies de reden dat ik maandelijks bijeenkomsten organiseer voor vrouwen (en mannen) die worstelen met eetbuien en snoepaanvallen. Tijdens zo'n mastermind wissel je herkenbare verhalen uit en inspireer je elkaar.

We praten. We luisteren. We lachen. En pakken - als het nodig is - een tissue erbij.

Elke bijeenkomst heeft een thema, zoals terugval, cravings en zelfvertrouwen. Je krijgt elke keer tips, trucs en tools die je helpen in je strijd met eten en ervoor zorgen dat je vrede sluit met jezelf.

Elke laatste woensdag van de maand is er een Nooit meer op dieet Mastermind in Turnhout. De avond duurt van 20.00 tot 21.10 uur. Inloop vanaf 19.45 uur. Je bent van harte welkom om een keertje te proberen - gratis natuurlijk. Dan kun je zelf ervaren hoe het is om steun te krijgen van een groep warme mensen die met precies hetzelfde zitten als jij.

Ja, ik kom !

Recente berichten

Archief

Zoeken op tags

Volg ons

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle